Start Pasta dr Budwig
Email

Oleje i produkty polecane
w Diecie dr Budwig
Oleje i produkty dla diety dr Budwig

Pasta dr Budwig.

Dr Budwig swoją dietę określiła jako dietę olejowo-białkową ("oil protein diet" - ang., "Öl-Eiweiß-Kost" - niem.). Olejową, ponieważ jej głównym składnikiem jest olej lniany i zawarte w nim kwasy tłuszczowe z grupy omega - 3. Białkową, ponieważ do diety dr Budwig wykorzystywany jest chudy twaróg z zawartością około 20% białka. Połączenie tych dwóch składników w diecie dr Budwig znane jest pod nazwą pasty dr Budwig. Pasta ta stała się charakterystycznym elementem rozpoznawczym tej diety.

Dr Budwig zaleca najwyższej jakości produkty mleczne, które są ekologiczne i dystrybuowane przez specjalistyczne sklepy ze zdrową żywnością. W swojej diecie dopuszcza odtłuszczony twaróg, chude mleko, jogurt, kefir. Produkty mleczne są bogate w aminokwas L- cysteinę, która łączy się z Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi (NNKT) zawartymi w oleju lnianym tworząc produkt bardzo silnie oddziałujący na organizm.

Połączenie twarogu z olejem lnianym jest przełomem w stosowaniu żywienia u ludzi chorych przez wyżej opisane zależności. Było to możliwe dzięki odkryciu procesów oddechowych w komórce przez noblistę prof. Warburga oraz odkryciu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przez dr Budwig.

Dzięki połączeniu twarogu z olejem lnianym oraz innych składników diety można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych. Wraz z dobrym pożywieniem wielu chorym powracają siły i chęci do życia, witalność oraz determinacja by odzyskać zdrowie.

Osoby stosujące dietę dr Budwig powinny codziennie spożywać duże ilości twarogu z olejem lnianym.

Pasta dr Budwig jest głównym daniem zalecanym w tym żywieniu.

Pasta dr Budwig składa się z 2 podstawowych produktów:

  • oleju lnianego
  • odtłuszczonego twarogu oraz dodatków, które mogą podlegać modyfikacji.

Podstawowa pasta dr Budwig.

Składniki:

  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • około 125 g. odtłuszczonego twarogu
  • 2-3 łyżki mleka lub jogurtu, kefiru. Ilość uzależniona jest od gęstości, która chcemy uzyskać
  • składniki dodatkowe w zależności od preferencji smakowych:
  • w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon
  • w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.
  • w wersji z ziołami: bazylia, mięta, pokrzywa itp.
  • wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie
  • wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki

Wykonanie:
Do blendera o najmniejszej pojemności 500 ml dodać 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki kefiru, 2 szczypty kurkumy, 2 szczypty imbiru, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, powinien przypominać serek homogenizowany.

Paście dr Budwig każdego dnia można nadawać nowy smak poprzez zastosowanie urozmaiconych dodatków w postaci różnych soków owocowych np. sok z żurawiny, rokitnika oraz miąższu różnych owoców np. z dzikiej róży.

Oleje i produkty polecane
w Diecie dr Budwig
Oleje i produkty dla diety dr Budwig

 

Uwaga

Strona www.dieta-budwig.pl jest serwisem informacyjnym przekazującym szerokie spektrum wiedzy na temat olejów i diety dr Budwig i ich wpływu na zdrowie i leczenie wielu chorób opracowana na podstawie książki Dieta dr Budwig. Autor - dr Raymond Hilu.

Naszym zadaniem jest przekazanie Wam jak najszerszego spektrum wiadomości.
Waszym - wybranie odpowiadającego Wam sposobu na długie i zdrowe życie.

Nie ponosimy żadnej odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w serwisie.