Start O oleju lnianym
Email

Oleje i produkty polecane
w Diecie dr Budwig
Oleje i produkty dla diety dr Budwig

Olej lniany podstawowe wiadomości.

Siemię lniane wraz z olejem lnianym należą do głównych produktów zlecanych w diecie dr Budwig. Siemię lniane jest wymieniane obok ostropestu i czarnuszki już w przekazach biblijnych. Ta roślina biblijna już przez swoją nazwę łacińską Linum Usitatissimum wskazuje na swą popularność i szerokie zastosowanie. Pierwsze formy uprawne lnu pojawiły się przed 7-8 tysiącami lat. Najstarsze znaleziska lnu wiążą go z kulturą Sumerów. Był to len oleisty, który był uprawiany także w Egipcie (czasy V Dynastii) i w Mezopotamii.

Z nasion lnu powstaje olej lniany.Olej lniany jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej znaczących olejów roślinnych. Olej lniany zawiera ok. 60 % kwasu alfa linolenowego potocznie zwanego omega – 3. Znane  są  badania, które stwierdzają, że omega -3 może występować nawet w ilościach grubo przekraczających te wartość.

Kwasy z grupy n-3 są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Jest to kwas tłuszczowy, którego organizm sam nie syntetyzuje i musi być dostarczany wraz z pożywieniem.

Kwas alfa linolenowy w swych przemianach metabolicznych w organizmie człowieka zostaje przekształcony do wielu bardzo korzystnych substancji, w tym m.in. do mini hormonów – prostaglandyn, które maja bardzo znaczący, korzystny  wpływ na organizm człowieka. Tym samym obecne w oleju lnianym  Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe ( NNKT)  mają szerokie i korzystne działanie w profilaktyce zdrowotnej i są pomocne w wielu jednostkach chorobowych.

Oleje i produkty polecane
w Diecie dr Budwig
Oleje i produkty dla diety dr Budwig

Organizm ludzki potrzebuje codziennie niewielkich ilości kwasów tłuszczowych z grupy omega -3 i omega – 6. Ważne jest, by kwasy te pochodziły ze świeżych produktów lub bardzo świeżych olejów roślinnych. Badania naukowe udowadniają, że jakość tych tłuszczów ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) w wyniku przemian w organizmie ulegają przekształceniom do minichormonów tak zwanych prostaglandyn. Ze spożytego świeżego oleju mogą powstać prostaglandyny, które są korzystne dla zdrowia (np. rozszerzają naczynia, działają przeciwzapalne i przeciwnowotworowo).

Całkiem inne prostaglandyny powstają z tłuszczów zepsutych – nieświeżych. Powstałe wtedy prostaglandyny są niekorzystne dla zdrowia.

Mając to na uwadze można stwierdzić, że olej roślinny może być eliksirem dla zdrowia jak i związkiem bardzo obciążającym organizm, a nawet przyczyniającym się do chorób. Wszystko zależy od jego jakości.

Tłuszcze, w szczególności wielonienasycone należą do produktów nietrwałych i łatwo psujących się. Wszystkie tłuszcze pod wpływem: tlenu, powietrza, wody, światła i temperatury, oraz enzymów znajdujących się w tkankach roślinnych i zwierzęcych, ulegają rozmaitym zmianom. Objęte są one ogólną nazwą “jełczenie” Główne procesy zachodzące podczas jełczenia tłuszczów to hydroliza i utlenianie zwane autooksydacją.

Oleje zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone, potocznie zwane omega 3 i omega 6 są najbardziej nietrwałymi tłuszczami. Czym więcej tych tłuszczów znajduje w oleju tym bardziej jest narażony jest na „zepsucie”. Olej lniany zawiera ponad 70 % tych tłuszczów.

Dlatego preferujemy Zdrowotne Oleje sprzedawane z lodówki, lub wysyłane do odbiorcy kurierem w termicznych opakowaniach, a potem w domu natychmiast umieszczone w lodówce. 

Od jakości tych tłuszczów zależy zdrowie człowieka.
NNKT są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Oleje i produkty polecane
w Diecie dr Budwig
Oleje i produkty dla diety dr Budwig

Dr Budwig spędziła całe swoje długie zawodowe życie wyjaśniając prostą prawdę kierowaną do świata:
Jak bardzo niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym w połączeniu z wysokiej jakości białkiem występującym w serze, przeciwdziałają gromadzeniu się toksyn i trucizn we wszystkich tkankach człowieka.


Produkty do diety dr Budwig muszą pochodzić z ekologicznych upraw.



Trzeba wiedzieć też, jakie mogą być skutki spożywania utlenionych tłuszczów i tłuszczów otrzymywanych w warunkach wysokoprzemysłowych.

Kiedy dr Budwig mówiła o tłuszczach wysokoprzemysłowych miała na myśli Oleje Spożywcze sprzedawane w sklepach spożywczych. Są to w większości wyekstrahowane oleje z kukurydzy, słonecznika, i innych roślin,  za pomocą wysokiej temperatury i chemikaliów. Nie są one jednak aktywne biologicznie. Można je nazwać martwymi olejami powodującymi utratę zdrowia osób je spożywających. Te martwe tłuszcze mogą przeleżeć w nienaruszonym stanie nawet 20 lat, mimo że producenci nie piszą tego na etykietach. Takie oleje po spożyciu wbudowują się do naszych błon komórkowych i niszczą przepuszczalność tych struktur. Komórkom zaczyna brakować tlenu w efekcie czego zaczynają się dusić.

Oleje i produkty polecane
w Diecie dr Budwig
Oleje i produkty dla diety dr Budwig

 

Uwaga

Strona www.dieta-budwig.pl jest serwisem informacyjnym przekazującym szerokie spektrum wiedzy na temat olejów i diety dr Budwig i ich wpływu na zdrowie i leczenie wielu chorób opracowana na podstawie książki Dieta dr Budwig. Autor - dr Raymond Hilu.

Naszym zadaniem jest przekazanie Wam jak najszerszego spektrum wiadomości.
Waszym - wybranie odpowiadającego Wam sposobu na długie i zdrowe życie.

Nie ponosimy żadnej odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w serwisie.